Для приправи використовували стручки перцю чилі з Китаю, це плоди чагарнику Capsicum frutescens. Кущі висотою не більше півметра, з великою кількістю плодів. Багатий на вітаміни, макро і мікроелементи, містить «гормон щастя» кансаїцин, який сприяє виділенню ендорфінів.
Спецією приправляють салати, супи, хлібобулочні вироби, використовують для гострих маринадів, додають соління, кефір, м'ясо, рибні страви, соуси. Він є чудовим натуральним консервантом, тому незамінний у консервації. У східній кулінарії застосовують у смаженому, тушкованому вигляді. З його допомогою створюють цікаве поєднання із чорним шоколадом
Поєднується з лавровим листом, коріандром, білим, чорним перцем, базиліком, часником,