Перець духм'яний горошок - це плоди дерева Піміента, який росте в Мексиці. Містить невелику кількість дубильних речовин, мінералів, смол, вітамінів та приблизно 4% ефірної олії.
Надає стравам приємного аромату гвоздики, кориці, мускатного горіха, чорного перцю одночасно і здатний підкреслювати або дещо змінювати смак продуктів. Перець незамінний для приготування копченостей, тушкованого м'яса, грибів, дичини, субпродуктів, риби, птиці. Його додають у борщі, супи, бульйони, салати, гарніри, овочеві страви. Надає пряний смак морепродуктів, консервованої риби, оселедця, салаки та інших солоних північних риб. Використовують для випікання: кексів, пирогів, десертів. Спеція надає пікантного смаку напоям: настоянкам, какао, рому, лікерам, каві, глінтвейну, чаю, грогу.
Добре доповнює інші приправи та спеції: чорний перець, корицю, гвоздику, бадьян, чебрець, лавровий лист, мускатний горіх, перець чилі, розмарин, часник.