Барбарис синій - це плоди колючого чагарника, що росте в Узбекистані. Він забезпечує страви малиновою, лимонною кислотою, сахарозою, смолистими речовинами, мінеральними солями, органічною кислотою, пектином, фруктозою.
Кисло-терпка приправа посилює та підкреслює смак свинини, дичини, баранини, птиці. Застосовується для приготування шашлику, купату, люля кебабу. Традиційний узбецький плов неможливо уявити без цієї приправи. Десерти: желе, компоти, щербети, морси завдяки барбарису набувають кисло-терпкі нотки.
Кісточка плода у процесі готування стає м'якою. Приправа дарує приємні східні нотки. Ягоди додають до хрону, будь-яких трав та спецій.
Барбарис має барвник, якщо сік потрапив на одяг, скатертини або серветки його складно вивести.