Гірчичний порошок виготовлений в Україні із зрілого насіння рослини Brassica juncea сімейства капустяних.
Цікавий ефект дає застосування приправи. Достатньо натерти м'ясо або рибу гірчицею, і вона не дозволяє соку витікати, тим самим робить страви соковитішими.
Гірчичний порошок входить до складу маринадів та соусів (гірчиця, майонез, тартак, карі, соус до салату «Цезар», медово-гірчичні соуси до курки), його додають у салати, використовують у хлібопеченні та консервуванні.
Гірчиця чудово доповнює смак перцю (червоного, запашного, чорного) мускатний горіх, часник, корицю, гвоздику, коріандр.
Бажано обмежити використання приправи під час вагітності, алергікам, хворим на туберкульоз.