Гірчиця чорна має другу назву - французька. Це рослина сімейства Капустяних. Приправа вирощена в Україні, має гострий терпкий смак, подібний до смаку хрону.
Традиційно використовують для приготування гірчиці, м'ясних та овочевих супів, страв із риби, м'яса, капусти, буряків, овочів, у салатах, додають у фарш. Оброблена поверхня риби або м'яса в процесі приготування набуває ароматної кірки. Гірчиця не допускає витікання соку із глибинних шарів продуктів. Приправа є гарним консервантом та збільшує термін зберігання продуктів та страв.
Смажене насіння входить до складу індійської приправи масали. Добре доповнює червоний, чорний, запашний перець, корицю, коріандр, гвоздику, часник, мускатний горіх.
Не використовувати велику кількість у чистому вигляді, щоб запобігти опікам слизових тканин. Алергікам та хворим на туберкульоз приймати вкрай обережно.