Гвоздика мелена виготовлена ??з рослин, вирощених в Індії. Пірки Гвоздикового дерева, що не розкрилися, подрібнюють і отримують спецію, яка широко використовується в кулінарії та медицині.
Прянощі застосовують для приготування спагетті, піци, риби, пудингів, кондитерських виробів, компотів, жирного фаршу, гасіння м'яса, каш, плову, сиру. Надає пікантний смак маринадам для м'ясного, ягідного, грибного, рибного, овощного консервування. Міцні бульйони, соуси до свійської птиці (індички, курки, качки) набувають незвичайних ноток.
У кондитерських виробах доповнює корицю. Для м'ясних страв з'єднують гвоздику із чорним перцем. Сумісна з бадяном, лавровим листом, коріандром.
Приправа підвищує кислотність желудка, м'язовий тонус, тому не рекомендується для вагітних і хворих на гастрит, підвищену кислотність желудка та високий артеріальний тиск.