Висушені бутони гвоздикового дерева з сильним, пекучим ароматом застосовують як спецію. У капелюшках міститься ароматичні речовини, а в черешку гострі ефірні олії. Спеція виготовлена ??в Індії.
Гвоздика добре доповнює заливну рибу, солоні та солодкі маринади для овочів, сациві, лобіо, глінтвейни, пунші, каву, гроги, морозиво, у хлібопеченні та кулінарії, для домашнього консервування та виготовлення солонини, ковбас, копченостей, паштетів, консерв. риби. Приправу додають у супи з грибів, овочів, картоплі, баранини, дичини, свинини, юшку – вона прибирає специфічний присмак.
Входить до складу каррі, гарам масали, гірчиці, поєднується з чорним перцем, корицею.
Обмежити використання під час вагітності людям, які мають захворювання шлунка: гастрит, підвищену кислотність.