Кардамон трав'яниста рослина із сімейства імбирних видів Eletaria cardamomum. Найбільше цінується приправа, вирощена в Індії. Недозрілі трикамерні коробочки добре зберігають аромат і смакові якості дрібного насіння.
Приправа з насіння дарує кондитерським виробам гострий, трохи камфорний, пекучий смак із лимонним присмаком. Використовують для бісквітів, пряників, булочок, печива, пирогів з маком, пряників. Надає незвичайний смак арабській та турецькій каві. Для вареної риби з'єднують кардамон, кмин і шафран, для запеченої морепродуктів - кайенський перець, смаженої - червоний перець.
Застосовують для лікерів, глінтвейнів. Незамінний у східних солодощах – пахлаві, варення з моркви, волоських горіхів, баклажанів.
Пряність застосовувати в міру. Не більше 4 чашок чаю чи кави з кардамоном. Скоротити під час вагітності. Хворим на гіпертонію, виразкову хворобу шлунка, підшлункову залозу, печінку необхідна порада лікаря.