Мускатний горіх – плід мускатного дерева (Myristica ragraus) з Індії. Пекуче-пряний, дещо солодкий смак, не лише ароматизує страви, а й дарує їм пікантні, неповторні нотки.
Мускатним горіхом приправляють солодкі страви: варення, муси, сирні страви, пудинги. Нерідко додають спецію в коктейлі, компоти, молочні напої, пунші. Традиційно різноманітні страви, які включають поєднання м'яса, риби з грибами не обходяться без горіха. Його додають у білі соуси. Мускатний горіх ароматизує та покращує смакові якості м'ясних паштетів, фаршу для різних страв та ковбасних виробів, м'ясних паштетів. Їм приправляють рибні консерви, використовують для копчення риби.
Перець, шпинат, гвоздика, кориця, імбир з горіхом добре поєднуються та дарують стравам незвичайні смакові та ароматні нотки.