Сумах, це пряність із рубінових ягід чагарників, що виростають у Грузії. Прянощі з кислим смаком має унікальні властивості зберігати продукти навіть під час спеки.
Спеція може замінити оцет або лимон та подарувати стравам насичений червоний відтінок. Сумах додають у рибні, м'ясні страви, салати. Покращує смак овочів, круп, птахів, бобових (гороху, квасолі, сочевиці). З його допомогою збільшує термін зберігання маринованих, солоних м'ясних, овочевих, рибних продуктів та консервів. Додає приємну кислинку заправкам, соусам. Кебаби, барбекю, шашлики стають незвичайними до смаку. Плов, ковбаси, сири, фарші, десерти, напої набувають незвичайного смаку і довше зберігаються.
Чудово поєднується та доповнює орегано, фенхель, пекучий та чорний перець, чебрець, зіру, кунжут, гвоздику.
Підвищена кислотність може бути шкідливою при захворюваннях шлунка. Не варто застосовувати у великих кількостях – підвищує згортання крові.