Спеція Чіа - це дрібне насіння з вигадливим візерунком і блискучою фактурою. Вирощені в Аргентині. Вони не мають смаку та запаху, тому не змінюють смак страв.
Замочене у воді насіння розбухає (збільшується в 12 разів) і утворює желеподібну масу. Їх додають у гарніри, соки, холодні закуски, сир, смузі.
Вегетаріанці можуть у рецептах замінювати яйця цією гелеподібною масою. З борошна, овочів та чіа готують зернові або овочеві оладки, котлети. Додають у борошно для приготування хлібобулочних виробів. Пророщене насіння використовують у салатах.
Не рекомендується вживати більше 2 столових ложок насіння на день. Вони набрякають при контакті з будь-якою рідиною, у тому числі шлунковим соком і надовго блокують почуття голоду.
Відсутність запаху та смаку дозволяє використовувати насіння з будь-якими приправами та прянощами для м'ясних, рибних та солодких страв.