Зерна Кіноа, це насіння однорічної хлібної зернової культури сімейства Марьових. Належить до псевдозернових або фруктових плодів. У Південній Америці вони вважаються "крупом життя". Мають коричневий чи світло-жовтий колір.
Вирощена в Перу крупа увійшла до Топ-20 найкорисніших для організму продуктів. Має високий вміст білка, що незамінно у вегетаріанському раціоні.
Кіноа застосовують для приготування каш, гарнірів до різних страв, молочних супів, макаронних виробів, іноді хліба. Зерна додають у салати, десерти, супи, випічку, для отримання прохолодних напоїв із води та цукру. З суміші із соком маракуї одержують нектароподібний продукт. Добре поєднується з корицею, кінзою, паприкою, базиліком, розмарином, часником, кмином, чебрецем, чилі.
Крупу необхідно замочувати перед вживанням, щоб видалити токсичну речовину сапонін. Акуратно вживати алергікам. Виключити з раціону під час лактації (годування груддю).